Átlátható gazdálkodással STABILAN működni!

TÁRSASHÁZKEZELÉS – KÖZGYŰLÉS MEGTÁMADÁSI HATÁRIDŐ MULASZTÁS

 A társasházkezelés feladatai közül döntő többségében az első félévre jut az egyik fontos teendő a társasházi közgyűlés összehívása.
 
társasházi közgyűlés sokféleképpen zajlik, de a vége szinte mindig ugyanaz… most nem arra gondolok, hogy a társasházi tulajdonosok és a közös képviselet  jól összevesznek, hanem sokkal inkább arra, hogy a tulajdonosi közösség határozatot fogad el, ami a későbbiekben meghatározza a társasház további működését.
 
Mi van akkor, ha ez a határozat sérti a társasházban lakó, és a közgyűlésen kisebbségben maradt tulajdonostársak jogos érdekeit?
Hiszen az nincs előírva, hogy minden esetben jó döntést fogadnak el, és az sincs leírva sehol, hogy mindig a többségnek van igaza.
 
Akkor mi van, ha ezt a társasházi határozatot, vagy a társasházi határozatokat meg szeretné támadni az egyik érintett tulajdonos?
Ez esetben lehetőség van ügyvédet fogadni és bírósághoz fordul, lehetőség szerint 60 napon belül. De vannak olyan esetek, amikor 60 nap letelte után is tudunk bírósághoz fordulni. Ilyen eset jellemzően, ha az igény érvényesítéshez szükséges irat hiányzik.  Tehát “a követelés érvényesítésének időtartama akkor hosszabbodik meg, ha a jogosult az igényét menthető okból nem tudja, nem tudta érvényesíteni”. 
 
Milyen kimentő okok létezhetnek?
 
Legfontosabbak: “a közgyűlés összehívásával, a meghívó közlésével, a jegyzőkönyvezéssel, illetve a határozatról való értesítés formájával, határidejével kapcsolatos fogyatékosság”. 
 
Mit jelent ez a hétköznapokban?
 
Azt jelenti, hogy azután is elindítható a jogorvoslati folyamat a társasháznál, ha a 60 napot már meghaladta az eltelt idő a közgyűlés megtartásától számítva. Természetesen rendelkezni kell a megfelelő kimentő okkal, és az eljárásban is meg kell találni a megfelelő hivatkozási alapot.
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
design by Arcsin